TJ2

Kokonaisuudessaan TJ on enää kaksi. Minun taipaleeni puolustusvoimia johtavassa ja toimintaa ohjaavassa pääesikunnassa on jo onnellisesti kolmisen vuorokautta miinuksen puolella. Päämajassa vietetystä ajasta saadussa työtodistuksessa määritellään minun palvelleen pääesikunnan viestintäosastoa verkkotoimittajan roolissa 4.3.-13.9.2013 välisen ajan.

Ehdin olla pääesikunnassa reilut puoli vuotta. Siinä ajassa tie on vienyt parin viikon perehdytyssessioista varsinaiseen työntekoon, omien seuraajien rekrytoimiseen, haastattelemiseen ja valitsemiseen sekä nyt oman toiminnan päättämiseen. Loppuhaastattelut on tehty, kulkuluvat palautettu, tavarat kerätty ja poistuttu, viimeisen kerran. Jos pelkästään pääesikuntapäivien loppuminen tuntui pieneltä voitolta, voi keskiviikko tuntua hieman isommalta sellaiselta.

Oma aikani pääesikunnassa jakautuu oikeastaan viiteen osaan. Kahden perehdytysviikon aikana aloitimme työt kotiutuvien varusmiesten ohjauksessa, kävimme läpi lukemattoman määrän diaesityksiä viestintäosaston toiminnasta ja toivoimme vanhojen varusmiesten kotiutuvan nopeammin, että aamuhuutelusta tulisi loppu.

Perehdytyksen loputtua alkoivat varsinaiset työt, ja hommaa riittikin pitkin kevättä ihan tarpeeksi aina lippujuhlan päivään asti. Viikoittaisten tehtävien lisäksi sain hoitaakseni pari enemmän työtä aiheuttanutta kokonaisuutta. Kesäkuussa lippujuhlan päivää varten viikon verran talossa pyöri melkoinen härdelli, sillä esimerkiksi ylennysten julkistaminen ja niistä tiedottaminen kuuluvat tietysti viestintäosaston tehtäviin.

Kesällä – koska kaikkihan siis tietävät että puolustusvoimain lippujuhlan päivä on kesäkuun alussa – olikin sitten hiljaisempaa. Kaikki vakituinen henkilökunta oli vuorotellen lomalla ja työtehtäviä ei viikottaisten hommien lisäksi oikeastaan pahemmin ollut.

Rekrytointi kiertueineen kaikkineen aiheutti sentään hieman toimintaa heinäkuun loppupuolella, mutta oikeastaan aina haastattelupäivään asti toimistolla oli hiljaista. Kun uudet oli valittu ja haastateltu, lopun ajan tunnelma alkoi. Kaikki alkoivat pikkuhiljaa siivoilla jälkiään ja keräillä kamojaan.

Uusien perehdyttämiseen oli varattu pari viimeistä viikkoa pääesikunta-ajasta. Ylläpitäjillä oli sattuneesta syystä hieman enemmän perehdytettävää, mutta vanhat verkkotoimittajat ja graafikot linnoittautuivat aikalailla koko kahdeksi viikoksi sosiaalitilaan piiloon ylimääräisiltä katseilta, sillä meidän hommamme oli perehdytetty suhteellisen nopeasti. Lähinnä koulutimme tärkeimmät perusasiat ja lopun aikaa valvoimme uusien työntekoa.

Viime viikolla oli kotiutumistesteistä tarjolla enää lihaskunto- ja cooperin testi. Alun perin ajattelin vetää testit ihan miten sattuu, mutta vanha joukkueurheilijan kilpailuvietti mönki esiin ja päätin ottaa tosissani. Lihaskuntotestin tuloksista en yllättynyt, mutta se että revin cooperissa yli 3000 metriä hieman yllätti, vaikkakin iloisesti.

Palvelus pääesikunnassa päättyi aikaistettuun lähtöön lomille työtodistuksien kanssa. Sain nyt vihdoin virallisen todistuksen siitä, että olen ollut puoli vuotta verkkotoimittajana. Työtodistuksesta on toivottavasti jatkossa jotain hyötyä, sillä siinä minua toimittajan tehtäviin suosittelevat muun muassa puolustusvoimien viestintäjohtaja ja Maanpuolustuskoulutusyhdistuksen viestintäpäällikkö. Ei sinänsä ihan huono yhdistelmä.

Tänään maanantaina tekemistä ei ollut kovinkaan paljoa verrattuna siihen, miten hitaasti päivä kului. Aamuisen kotiutumisparaatin ja kotiutumisjuhlan jälkeen kävimme lyhyehköllä sotilaspastorin ja sosiaalikuraattorin kotiutumisoppitunnilla, jonka jälkeen lähinnä pakkasimme kamoja ja täytimme pienvahinkoilmoituksia.

Illemmalla tyttöystävä tuli käymään viimeistä kertaa Santahaminassa. Oli todella piristävää pyöriä hetken aikaa saarella ja tavallaan sulkea henkisesti se ympyrä, joka virallisesti päättyy keskiviikkona, sillä tyttöystävä on ollut minulle kaikilla tavoilla intin aikana aivan korvaamaton tuki. Oli mukava katsella kahdestaan viimeistä kertaa niitä maisemia, joita olen katsellut jo kahdeksan ja puoli kuukautta – eikä kohta tarvitse enää.

Vapautumiseen on enää alle kaksi vuorokautta, ja se tuntuu todella omituiselta. Täällä on tottunut siihen, että aika tavallaan menettää merkityksensä. Kello on vain numeroita, sillä täällä aika tuntuu välillä pysähtyvän kokonaan. Päivät kuluvat, mutta tunneilla tai minuuteilla ei ole oikeastaan mitään merkitystä palvelusajan kulumisen suhteen.

Huominen ja ylihuominen kuluvat lähinnä varuspalautusten merkeissä. Huomenna heti aamusta on tarjolla varuspalautuksia iltapäivään asti, jolloin päivä päättyy lääkärintarkastuksiin. Keskiviikkona aamulla on luvassa vielä viimeinen kotiutumisoppitunti yksikön päällikön toimesta, jonka jälkeen siviilit päälle, viimeiset kamat varastolle, viimeinen siivous ja viimeistä kertaa porteista ulos. Toivottavasti aurinko paistaa.

Tämän kirjoituksen jälkeen todennäköisesti hiljenen hetkeksi. Aion antaa itselleni hetkisen aikaa – parista päivästä pariin viikkoon – sulatella kotiutumista. Aion muuttua kaikessa rauhassa sotilaasta takaisin ihmiseksi, ja sen jälkeen lataan kaiken kertomatta syystä tai toisesta jääneen pöytään.

Loppukirjoituksen tekemiseen saattaa vierähtää hetki, sillä tämänhetkisten luonnosten perusteella leipomossa on valmisteilla varsin isokokoinen kakku. Todennäköisesti se myös tulee ilmestymään monessa osassa, tai sitten siinä on niin monta lukua ettei sitä kukaan jaksa enää lukea.

Tiistaina 1/13 –saapumiserän 255 vuorokauden miehistölle voi toivottaa enää aamua. Ja se tuntuu todella hyvältä.

Mainokset

Tietoja rtdlz

90-luvun alussa syntynyt mies, joka soittaa parissa bändissä ja haluaa isona poliisiksi.
Kategoria(t): Erikoiskomennusjoukkue, fiilistely, Inttihuumori, Kaartin jääkäri, kasarmi, kotiutuminen, Loma, Miehistö, ohi on, Pääesikunta, Rantala, Santahamina Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s